Hur bra är klor i dricksvatten som vattenrening?

Klor dricksvattenKlor är ett effektivt sätt att rena dricksvatten. Dock kan det ge upphov till oönskade biprodukter och i vissa fall kan man även känna mindre smak och lukt av klor.

Vissa studier utomlands har försökt få ett samband mellan klorerat vatten och cancer men något riktigt bevis har ännu inte framkommit.

I Sverige används dock klor i mindre doser vilket begränsar upphovet till biprodukter. Intresset finns att på sikt avveckla användandet av klor på vattenverken och ersätta med andra desinfektionsmedel för att rensa vattnet från vattenburen smitta.

 

Överkänslig mot klor i dricksvatten?

Några av oss är överkänsliga mot klor i vatten och får lätt så kallat klor eksem. Förutom hudutslag kan man då få röda ögon som kliar/skaver, Nysningar, hosta(känsla av torrhet i halsen och vid svåra fall – Astma. Man kan bli av med kloret enkelt genom att tillsätta askorbinsyra i vattnet.

Askorbinsyra finns att köpa som C-vitamin i Apotek eller vanliga affärer.

Ett annat sätt att få bort klor och biprodukter som trihalometaner är att koka vattnet i 3 minuter. Används vattenkokare, koka upp det 3 gånger och vänta till det svalnar emellan.

Har ni frågor angående vattenrening med klor är ni välkomna att kontakta oss på Callidus.